Intervisie die je tijd waard is 

 

Wat is intervisie?

In elk geval niet een tijdrovende discussie of vastgenageld advies. Je stelt een vraag of deelt een dilemma. Over jouw werk, carrière of collega. Telkens bots je tegen dezelfde hobbel. Met intervisie ontdek je het achterliggende probleem. Je wilt het snel ontrafelen. Dat doe je met elkaar. Samen verken je praktische antwoorden op ingewikkelde vragen. Je leert dus met en van elkaar. Daardoor bekijk je jouw drijfveren, relaties of dilemma’s met andere ogen. Je onderzoekt redeneerpatronen en herkent denkfouten. Zo krijg je nieuwe inzichten.

Als advocaat zit je altijd krap in je tijd. Intervisie doet daar nog een schepje bovenop. Is het die tijd wel echt waard?

Nee, niet als je het als een door de orde van advocaten opgelegde verplichting ziet. Kies voor een serieuze intervisiegroep met een professionele begeleider die ervoor zorgt dat het geen vrijblijvend theekransje wordt. Ga in zee met mensen die je echt vooruit willen helpen. Alleen dan is intervisie je tijd waard. 

Kun je niet ook aan de kwaliteitstoetsen voldoen door intercollegiaal overleg of peer review?

Dat klopt. Maar heb je niet al veel van dit soort werkbesprekingen en inhoudelijke bijeenkomsten in je agenda staan? Een kenmerk van intervisie is dat het gesprek gaat over je persoonlijke handelen. Het gaat niet over het oplossen van elkaars problemen, maar om inzicht in het eigen functioneren. Je houdt elkaar een spiegel voor en dat maakt het mogelijk om je persoonlijk te ontwikkelen. 

Wat is het effect van intervisie?

Advocaten zijn getraind om snel tot een actieplan te komen. Bij intervisie werkt dat niet. Het gaat er juist om dat je gezamenlijk een probleem verkent, reflecteert op jouw rol als professional en met elkaar tot de essentie komt. Je bespreekt dingen waar je normaal niet met collega’s over praat, van ethische vraagstukken tot carrière technische zaken. Intervisie verstevigt je band met vakgenoten en vergroot inzicht in je eigen functioneren, waardoor je meer regie pakt in een zaak, beter communiceert, een duidelijker beeld hebt van je loopbaan en meer werkplezier ervaart.

Wat doet een intervisiebegeleider?

Ik vervul geen inhoudelijke adviesrol. Ik faciliteer het proces, bewaak de methode en zorg dat iedereen aan bod komt. Ook bied ik een veilige context. In een intervisiegroep deel je persoonlijke dingen. Een open en vertrouwelijke sfeer is dus super belangrijk.

Meedoen? Laat het me snel weten. Ik ga zelf maximaal 3 groepen per jaar begeleiden. Mijn corebusiness is en blijft IE cassaties.

Neem contact op. 

“Alhoewel ik intervisie in eerste instantie als een vanuit de Orde opgelegde verplichting zag, heb ik dit wel als prettig en zeer professioneel ervaren. Ook heb ik er nog een aantal goede dingen van mee naar huis genomen en inmiddels ook in de praktijk gebracht. Een groep “vreemden” geeft een frisse kijk op en nieuwe inzichten voor het oplossen van een dilemma! En dat dit nu online kan is helemaal top, zeer efficiënt. Hoe de gespreksleider de intervisie insteekt is echter essentieel voor je ervaring. Ik kan Vivien Rorsch dan ook zeker aanbevelen!”

Hilde Pors

Advocaat, Focus On Legal

“Intervisie onder leiding van Vivien Rorsch is mij goed bevallen! Iedere deelnemer meldt aan het begin van de sessie een dilemma. Daar wordt één dilemma uitgekozen, dat in de groep wordt besproken. Tijdens de sessie stellen de deelnemers eerst vragen over het dilemma en reflecteren over de gegeven antwoorden. Daarna worden pas adviezen gegeven. Vivien is een deskundige gespreksleider, bewaakt het proces en stimuleert de deelnemers in de discussie. Het voordeel van dit proces is dat je vanwege ieders inbreng met diverse aspecten van het dilemma wordt geconfronteerd (die je, als je alleen bent, misschien niet allemaal zelf bedenkt) en daarna beter kunt adviseren over een oplossing. Samen weet je meer dan alleen!”

Frank Eijsvogels

Advocaat, HOYNG ROKH MONEGIER

“Tijdens mijn eerste intervisie viel ik gelijk met mijn neus in de boter, want we gingen mijn dilemma bespreken. Het dilemma van ‘alle ballen in de lucht houden’. De andere intervisie deelnemers stelden rake vragen en gaven mij waardevolle feedback. Feedback die mij deed nadenken over waar ik nu sta, en waarom ik daar sta. Feedback waar ik mee verder kan.
Waardevolle lessen over mezelf, mijn denkpatronen, en concrete, effectieve oplossingen. En dat in nog geen anderhalf uur. Ik kan iedere professional aanraden een keer (of meerdere keren) aan een intervisie deel te nemen. The tide rises all boats!

Diana Versteeg

Advocaat, Anchor-ip