Privatissimum ‘Woord van het jaar’?

De studenten fronsten hun wenkbrauwen. Weten jullie niet dat de term ‘privatissimum’ duidt op de kleine omvang van de werkgroep? Niets om je voor te schamen, stel ik gerust. Ik had de term ook gegoogled. (Of is het gegoogeld? Zijn het Witte en het Groene boekje het daar al over eens?) In 1887 had de Leeuwarder Courant voorspeld dat ‘privatissimum’ in 2222 het ‘Woord van het jaar’ wordt. Die kans acht ik klein. Bij aankomende juristen doet het woord geen belletje rinkelen. Is het woord ‘privatissimum’ hopeloos verouderd? 

Vaktaal is niet hetzelfde als jargon

Gaat het hier om vaktaal of doen we in Leiden onnodig moeilijk? Met vaktaal druk je onder vakgenoten precies uit wat je bedoelt. Zo sluit je misverstanden uit. En jargon? Dat zijn archaïsche en overbodige woorden. Die vermijd ik, omdat die de communicatie vertroebelen. 

Heb jij een ijzersterke mening over jargon? Reageer als eerste 

Wat ik van het woord “privatissimum” vind voor een vak over schrijf- en spreekvaardigheid? Mijn ogen glinsteren. Deze keer pleit ik voor jargon. Ik vind het een prachtige aanleiding om over klare taal te discussiëren.